“Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Țara mea de glorii, țara mea de dor”

Odată cu Mihai Eminescu, literatura română devine universală. Neamul românesc, trezit la conștiința națională odată cu spiritul revoluționar de după 1821, și în special de după 1848, revenea la forță pe care o avusese cu milenii în urmă, când Herodot lăuda neamul Tracic, ridicându-ne în slăvi strămoșii .

Când vorbești despre spațiul românesc, automat gândul trebuie sa îți fuga la primele mesaje scrise din istoria omenirii, la Tărtăria, la tăblițele de la Sinaia care exprimă în mod voit cultura ca trăsătură definitorie a locuitorilor spațiului Carpato-Danubiano-Pontic. Cel mai cunoscut exponent ai culturii românești și în același timp unul dintre genile întregii omenirii îl reprezinta Mihail Eminescu. Cel ce avea sa dăruiască românilor mii de pagini umplute cu viața, care au rămas în memoriile noastre drept adevărate opere de arta.

Când vorbești de Eminescu, îți vin in minte, setea lui nepotolită de cunoaștere, capacitatea sa uriașă de asimilare a cunoștințelor și în special varietatea domeniilor de lucru. De la istorie la geografie, de la politica la strategie militara, de la matematica la fizică și chimie, de la sociologie până la logică și psihologie.  Răsfoind opera eminesciana nu poți avea decât cuvinte de admirație în fața emoției spirituale cu care marele poet și-a făcut pregătirea intelectuala. Miile de opere în care sunt abordate zeci de domenii nu fac decât sa sporească și mai mult caracteristica de genialitate ca trăsătură definitorie a sa.

Poate una dintre cele mai iubite opere ale poetului este ,, Doina” opera fabuloasă în care este transpusă toată drama poporului român și în același timp redat idealul milenar în care au crezut și pentru care s-au jertfit zeci de generații de români,, de la Nistru pân’la Tisa”.

Astăzi la 169 de ani de la nașterea geniului românități, de ziua culturi naționale, aducem pios omagiu celui ce avea sa ne unească pentru totdeauna prin scrierea și opera sa, fie ca suntem din Ardeal, din Crișana, din Moldova lui Ștefan, sau din Țară Românească a Basarabilor pe toți sub numele definitoriu de românii.

,,Suntem români, și punctum”

Leave a Reply

Desfășurător