INTERVIURI POSIBILE ȘI…IMPOSIBILE…

Ultimul MARE ȚĂRAN (ÎMPĂRAT) al României europene…

N-am mai luat de multă vreme un interviu cu atâta încărcătură sentimentală.

Pe intervievat îl urmăresc cu atenție încă de la apariția sa în zona specială a politicii mari.

L-am ascultat vorbind de mai multe ori și nu mi-a venit să cred, când, la o televiziune a făcut afirmația că: „Țăranii sunt frații mei de sânge!”.

Mai avem noi astfel de oameni politici? Se mai gândește cineva și la Țăranul român? La ȚĂRANUL-ȚĂRAN, acela autentic, acela mereu nelipsitul soldat în toate tranșeele apărării Țării pe toate câmpurile de bătaie cu tot felul de uzurpatori și cuceritori de Țară? La ȚĂRANUL acela mereu batjocorit, când împroprietărit, când colectivizat, mințit, păcălit uitat mereu în interesele lui legitime printre interesele tuturor nemernicilor de toate felurile și de toate culorile politice, de toată lumea așa zis bună și de toată lumea mai mereu  proastă, de toată lumea interesată de votul și numai votul lui?

Se mai gândește cineva, profund, cinstit, cu sufletul și mintea și la Satul românesc?

Mai are Țara asta politicieni capabili să-și asume, răspunderi importante pentru Țară, în deplină cunoștință de cauză, cu  posibilele eșecuri și foarte puține șanse de izbândă, într-un timp așa de neprietenos marilor construcții politice naționale?

Cu aceste gânduri neclare l-am intervievat, în mintea mea, repet, în mintea mea, pe domnul ministru al agriculturii, domnul Petre Daea.

L-am intervievat și pentru că, așa cum mi se pare mie, distinsul domn ministru este ultimul nostru mare și autentic  Țăran ajuns într-o funcție atât de importantă pentru Țară și pentru Neam!

Să fii ministrul agriculturi și să spui că „țăranii sunt frații mei de sânge!” este mai mult decât o atitudine de înțelegere și maximă iubire pentru Țăranul român și pentru Satul românesc!

Recunosc, formularea  asta, aparent banală,  cu „țăranii sunt frații mei de sânge” m-a uns pe suflet! Nu cred că-mi citise articolele din „Dreptatea” cu privire la „ȚĂRANI și SATUL  ROMÂNESC”, astfel că, afirmația domniei sale a venit ca un răspuns pe care chiar dacă nu i l-am cerut, mi l-a dat la modul excepțional!

Am întâmpinat și primul mare obstacol atunci când mi-a spus că-mi oferă interviul numai dacă-l caut la cabinetul său de lucru! Credeam că glumește, dar n-a fost așa. Cabinetul de lucru al ministrului Daea este în fiecare zi în altă parte din minunata noastră Românie!

Dacă nu este la București, este la Iași, la Timișoara, la Cluj, la Arad, la Pitești, la Constanța, ori cine știe pe ce câmp proaspăt irigat sau cine știe prin ce gospodării ale „fraților” săi, Țăranii din toată Țara!

L-am întrebat pe domnul ministru Daea, dacă domnia sa mai crede sincer că Țara asta mai are țărani, și mi-a răspuns așa:„ Țara asta este o țară a țăranilor, domnul meu. Când nu vom mai avea țărani, atunci n-o să mai avem nici Țară, să știi dumneata de la mine!”.

Ce să mai argumentezi aici?

Țara asta este construită de țărani și stă efectiv pe tâmplele aurite-n soare ale țăranilor români, mai temeinic ca niciodată!

I-am vorbit domnului ministru despre PNȚCD-ul nostru, ca Partid specializat pe problemele țărănești și am căzut de acord că astăzi, mai mult ca oricând, PNȚCD-ul trebuie să fie pe piața politică din România, că este singurul Partid politic ce poate gestiona cu expertiza necesară toată problematica Satului românesc și nevoile țăranilor români!

La multe alte întrebări pe care i le-am pus domnului ministru, repet, în mintea mea, am primit răspunsuri care o să vă surprindă!

Așa am aflat că distinsul nostru ministru n-ar putea să trăiască în afara Satului românesc, că, pentru domnia sa, țăranul român este mai mult decât celebra „talpă a țării” este chintesența izvorâtoare de viață pentru Neamul românesc și pentru Statul român…

Am aflat că, țăranul român de azi, chiar dacă nu mai are trăsăturile țăranului din vremea domnului Mihalache, rămâne unicul păstrător al tradițiilor noastre strămoșești și trăiește și azi cu același dor imens pentru munca lui și  munca pământurilor sale…

Am aflat că țăranul român așteaptă de la Stat să-i ușureze într-un fel munca printr-o legislație ceva mai permisivă, că are nevoie de o sursă de bani ceva mai ieftini și ceva mai mulți, dar acolo, în Satul lui, nu să-și piardă timpul prin Băncile de la oraș, ori prin hățișul unei îngrozitoare brambureli administrative…

L-am întrebat de ce gustă din produsele tradiționale țărănești atunci când se află prin târgurile de specialitate din Țară, mai ales că un președinte cu nume de „Noxă-Băse” chiar l-a ironizat pentru acest obicei, iar răspunsul domnului ministru a fost dezarmant:

„Eu gust din produsele vieții, domnul meu!  Țăranul român produce materialele combustiei necesare  vieții noastre și eu sunt primul care vreau să mă asigur că aceste produse sunt de cea mai bună calitate…

Nu ți-am spus? Țăranii sunt frații mei cei mai buni și dacă un frate te invită să-i guști bucatele, dumneata ce faci? Îl refuzi?

Cât despre ironiile acelui „fost”, nu mă aplec la mintea lui, aș pierde timp prețios cu explicații pe care nu sunt convins că le-ar înțelege vreodată! Am eu timp de pierdut?”.

Aș fi vrut să-l întreb pe domnul ministru despre prezentul agriculturii românești, dar mi-a răspuns că, de fapt, acum sub mandatul domniei sale, România se bate de la egal la egal cu Franța la producția de grâu, floarea soarelui, rapiță, porumb! Că în curând România își va pune în funcțiune cel mai modern sistem de irigații, că în acest mandat de ministru vrea să readucă România în zona de mare interes a celor ce asigură Pâinea întregii Europe…

În finalul interviului din mintea mea, l-am întrebat pe domnul ministru dacă are plăcerea să ne fie oaspete drag la Congresul țărăniștilor din prima lună a primăverii și, nu știu sigur, dar cred că am primit un răspuns afirmativ!

Pentru toate aceste vorbe de suflet spuse de un om ce are în spatele său răspunderea pâinii noastre cea de toate zilele, nu ai decât opțiunea să-i mulțumești și să te rogi Bunului Dumnezeu să-l țină sănătos pentru ca agricultura românească să devină cea mai performantă componentă a economiei românești!

La mulți ani, domnule ministru, Petre Daea!

Leave a Reply

Desfășurător